- Aikibudo

Aikibudo is een budo-vorm, een ‘Japanse zelfverdedigings- of vechtsport’, die in Nederland steeds bekender wordt. Het is een realistische vorm van zelfverdediging, gericht op het snel neutraliseren van een (of meerdere) aanvaller(s). Aikibudo kenmerkt zich door circulaire bewegingen waarmee je de tegenstander uit balans brengt zodat zijn aanval wordt onderbroken, waarna je de tegenstander met een worp of een klem controleert. Aikibudo is zeer veelzijdig. We trainen zowel ongewapende als gewapende technieken. We trainen zowel één tegen één als één verdediger tegen meerdere aanvallers. Omdat de technieken meestal op klemmen zijn gebaseerd, kent het Aikibudo geen wedstrijden. 

Aikibudo heeft zijn grondvesten in het oude Japan van de samoerai. Aikibudo bouwt voort op drie stromingen, namelijk het traditionele jiujitsu (Daito Ryu Aikijujutsu van de Takeda-clan), de traditionele wapenschool Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu en het Yoseikan Aikido van Minoru Mochizuki. De grondlegger van het moderne Aikibudo is Alain Floquet (Frankrijk, 1939), die nog steeds jaarlijks een training in Nederland geeft. Aikibudo wordt wereldwijd beoefend en er zijn regelmatig internationale trainingen, bijvoorbeeld in België en Frankrijk.


 

De belangrijke principes van Aikibudo zijn: timing (wanneer reageer je op een aanval), balansverstoring en controle (via gewrichtsklem of verwurging). Met Aikibudo train je lichaam en geest. Aikibudo is prima te beoefenen door zowel jong als oud. 

De lessen staan onder leiding van Bas Kiesling, aikibudoleraar, 2e dan.